Pemandu Pelancong a.k.a Tour Guide

Friday, June 21, 2013

Back to blog's for new story!

Cerita apa Fyra nak pot pet malam ni?


Okay sebenarnya tadi chatting dengan kawan Fyra. Entry ni khas untuk Ain tau! Heee~! Disebabkan dah lama tak ketemu dan berborak. Tadi kami berborak la sekejap. Tanya apa khabar? Yada.. yada..yada..kerja mana? Bla..bla..bla..


Then, terbuka cerita pasal Fyra next year last study. Means ada 2 sem je way to go! Hik3..
She asked me first, 


Ain: nanti nak kerja mana?

Fyra: Nak apply kerja dekat travel agency.

Me and her.. wah best itu ini..bla..bla..bla..

Ain: Nak jugak jadi tour guide.


Fyra: Tour guide ni kena ada permit dia sendiri.

Ain: Susah tak jadi tour guide? 


Okay, meh Fyra cerita pasal tour guide ni. Sesiapa nak jadi tour guide, kena ikuti kursus yang disediakan oleh kementerian pelancongan ye. If tiada permit, sebarang kejadian. Automatically anda akan disaman ye. Ramai orang fikir kerja tour guide ni best. Tapi, ramai juga yang tak tahu tinggi risiko dia. Perkara yang perlu untuk menjadi seorang tour guide. Knowledge sesuatu tempat sangat tinggi (sejarah, selok belok tempat dll), mampu mengendali masalah. Jangan ingat jadi tour guide hidup kau senang? Hilang barang tourist, perangai tourist nak kena deal itu ini. Sanggup nak hadap? Risiko tinggi oii.. Seterusnya, keselamatan tourist adalah tanggungjawab tour guide ye. So kerenah yang manusia bermacam2 ni susah. Sebabnya degil ya Rabbi. Kerja tour guide memang masyuk. TAPI, tour guide akan selalu melawat tempat yang sama. Sebab itu tempat yang mereka paling pro. So lama kelamaan akan menjadi BOSAN.


Pesanan Fyra, if ada yang stay jadi tour guide ouh maybe senang kepada penduduk local sebab diorang dah pro pasal kawasan2 tersebut. If dengar je pasal, mesti tour best. Dia akan menjadi paling best bila anda ada duit travel sendiri suda. Baru ada nikmatnya. Okay la, if ada sebarang pertanyaan boleh tinggalkan komen. TTYL! 






You Might Also Like

1 comments

People